chilli - hot or not


Der findes over 25 forskellige overordnede arter af chili og mange hundrede sorter herunder. Langt de fleste arter er vilde chilier, mens de chili, der produceres/dyrkes er inddelt i fem arter: nemlig:

  • Capsicum Annuum (Herunder f.eks. sorten Jalapeños)
  • Capsicum Chinense (Herunder f.eks. Habanero)
  • Capsicum Frutescens (Herunder f.eks. sorten Tabasco)
  • Capsicum Baccatum (Herunder f.eks. sorten Aji Benito) og
  • Capsicum Pubescens (Herunder f.eks. Rocoto Canario).

Sorterne varierer i styrke, form og farve, fra mild til stærk, fra små til store, fra grønne, sorte, orange og røde og lilla.

Ens for alle chilivarianter er at der er mest styrke i chilifrugten i den ende hvor stilken sidder. Størstedelen af det stærke stof capsaicin sidder i frøstolen, frøstolen er det sted hvor frøene sidder. Verdens stærkeste er ifølge Guinness Rekordbog Naga Jolokia (også kendt som Bhut Jolokia, Ghost Chili, Ghost Pepper, Naga Morich) er en Chili som gror i Bangladesh, det nordøstlige Indien (Assam, Nagaland, og Manipur), og Sri Lanka.

I 2006 blev det bekræftet af Guinness Rekordbog at det er den stærkeste chili i verden. Den måler helt op til 1.041.427 enheder på Scoville-skalaen.chili-frugten Naga Jolokia.

Habanero – Meget stærk.

Tabasco – Stærk.

Cayenne – Stærk/Middel.

Jalapeño – Mild.

Peberfrugt – Ingen capsaicin.

 Carolina Reaper  HP22B er verdens stærkeste chili. Den måler hele 1,569,383 Scoville enheder.

Med den enkeltstående højeste målling/peak på 2.200.00 SHU.

Til sammenligning bliver en gennemsnits-jalapeno-chilipeber målt til omkring 10.000 Scoville enheder.


Eksempler på Scoville-værdier:


Naga Jolokia (også kendt som Bhut JolokiaGhost ChiliGhost PepperNaga Morich) er en Chili som gror i Bangladesh, det nordøstlige Indien (AssamNagaland, og Manipur), og Sri Lanka.

I 2006 blev det bekræftet af Guinness Rekordbog at det er den stærkeste chili i verden. Den måler helt op til 1.041.427 enheder på Scoville-skalaen.

Capsaicin er en kemisk forbindelse, der findes naturligt i mange plantearter i Capsicum slægten. Arter i denne slægt omfatter de forskellige slags chili samt peberfrugter. Capsaicin er den forbindelse som giver disse frugter den stærke eller skarpe smag.[1]

1 tilhører en gruppe af alkaloider, der kaldes capsaicinoider. Andre mindre hyppige medlemmer af denne gruppe er dihydrocapsaicin, nordihydrocapsaicin, homocapsaicin og homodihydrocapsaicin. Kemisk set er capsaicin et amidsom indeholder en kemisk gruppe der minder om strukturen af vanillin, og capsaicin kaldes derfor også et vanilloid. Capsaicin er, med en Scoville-værdi på 15.000.000 det mest potente af capsaicinoiderne.

Virkning

Capsaicin virker ved at binde sig til receptorer og nerveender på de neuroner, som kommunikerer signaler om irritation og smerte til centralnervesystemet, de såkaldte nociceptorer. Capsaicin binder specifikt til et overflademolekyle, der kaldes vanilloid receptor 1 (VR1).

Når capsaicin binder til nociceptorerne udløses et inflammatorisk respons, og kroppen vil forsøge at modvirke dette ved forskellige kølemekanismer (øget svedproduktion og blodgennemstrømning i huden). Lige efter man har indtaget en mundfuld som indeholder meget capsaicin (er meget stærkt) bliver munden ekstra følsom over for andre påvirkninger såsom høje temperaturer, berøring og tilstedeværelsen af andre stoffer som kan irritere nervecellerne, eksempelvis syre,salt eller alkohol. Denne tilstand kaldes hyperalgesi, og er grunden til at f.eks. en portion rygende varm chili con carne smager meget stærkere end en tilsvarende kold portion. Hyperalgesi er en kortvarig, midlertidig tilstand, som typisk forsvinder igen efter kort tid (10-20 min).

Udover den kortvarige effekt ses også en længerevarende effekt, hvor man ved gentagen påvirkning bliver mindre følsom overfor capsaicin. Det er derfor personer som ofte spiser mad, der inderholder meget chili, kan spise større mængder end de, der kun spiser det lejlighedsvis.

Lindring

Den bedste lindring mod den brændende fornemmelse af capsaicin i munden er at drikke noget koldt, og så ellers vente på at virkningen fortager sig. Capsaicin er meget lidt opløseligt i vand, men til gengæld letopløseligt i fedt. Derfor kan man dæmpe effekten af capsaicin ved at spise eller drikke noget fedtholdigt, som f.eks. mælk, hvilket blev påvist i 91. episode af MythBusters.[2]

Kilde: wikipedia

© A-MEN 2013